farnosť Kostolná pri Dunaji

Rímsko-katolícka cirkev

Posted by marian.jasenovec@eltras.sk on July - 20 - 2017 | Comments Off on Púť pedagógov v Ríme / Róma, az Örök Város

Začiatkom leta sprevádzal pán farár našich pedagógov zo základnej školy v Hrubom Šúre po večnom meste Ríme.

Fotky/képek

Megvalósult! Kósza ötletként vetődött fel egy pedagógiai értekezlet alkalmával, hogy el kellene látogatni Rómába, „hiszen Rómát egyszer az életben látni kell!“, jelentette ki Gajdoš Pavol tisztelendő úr. Lelkesen reagáltunk, s eldöntöttük, hogy kis tantestületünk tagjai: Mgr. Stoláriková Katarína, Mgr. Dávid Mónika, Gajdoš Pavol tisztelendő úr és Kiss Tibor tiszteletes úr kiegészülve a házastársakkal, július 10-én elutazunk Rómába. Megtisztelő és felemelő érzés volt a tisztelendő és tiszteletes úr társaságában bebarangolni a várost és hallgatni lenyűgöző leírásaikat és eszmefuttatásaikat a műemlékek kapcsán.

A történelembe cseppen az, aki ellátogat az olasz fővárosba. Az ókori Római Birodalom hajdani központja olyan monumentális és különleges építészeti remekművek tárházát kínálja az utazóknak, ami életre szóló élményt nyújt. A város lüktető, mediterrán hangulatáról nem is beszélve.

Egy fapados géppel érkeztünk Rómába. A perzselő forróság a repülőtér termináljáról kilépve azonnal megcsapott bennünket. Aki nem bírja a forróságot, semmiképpen ne nyáron utazzon ide.

A szállásunk a Vatikán és az Angyalvár között, a város szívében volt, így könnyedén be tudtuk barangolni a várost, s éreztük annak lüktetését, minden rezdülését. Kiderült, hogy az olaszok a magyar ember számára kaotikusan, de biztonságosan vezetnek. Kint tartózkodásunk alatt még egy koccanást sem láttunk. Dudálás van bőven, s a gyalogosnak sem ajánlatos körültekintés nélkül a zebrán átkelnie, mert itt az autósok és a mopedesek sok esetben tudomást sem vesznek a felfestett csíkokról.

Az elmúlt időszak terrorcselekményeiből okulva a város közponjában mindenütt terepszínű dzsipek állják el az utat, mellettük katonák, kezükben gépfegyverrel. A turisták bejutására is gondosan ügyelnek. Többek között a Vatikánba is biztonsági kapun át visz az út, a csomagokat is átvilágítják. Kellemetlen érzés, de az érdekünkben teszik.
Róma hemzseg a Világörökség részét is képező, csodálatos látnivalóktól. Igazából, az utcáin sétálva, mintha maga a történelem kelne életre körülöttünk és sodorna magával. Varázslatosan idézi meg a régmúltat, ezért a legrövidebb városi sétával is évszázadokat járunk be, érezzük az élet és az örökkévalóság harmóniáját. Nem véletlenül kapta a Cittá Eterna, vagyis az Örök Város elnevezést.

Felsorolni is nehéz lenne, hogy mi az, amit érdemes megnézni, ám számunkra a Forum Romanum mindenképpen ide tartozik. A Capitolium és a Palatinus domb között található “csoda” egy teljes napot is megér. A hatalmas kőoszlopok, templomok láttán eláll az ember szava. Hajdanán ez volt az ókori Róma központja piacterekkel, templomokkal, bazilikákkal. Területén még jelenleg is folynak ásatások, volt szerencsénk ezt is látni.

A város egyik legkiválóbb állapotban megmaradt ókori építménye a Pantheon. A több mint kétezer éves épület dómja ma is a világ legnagyobb olyan betonkupolája, amiben nincsen vasalat.

Ami kihagyhatatlan, s az egyik legfontosabb uticélunk volt, az a világ legkisebb független állama, a Vatikán. A Szent Péter téren állva csodálattal bámultuk azt az erkélyt, amelyen állva a pápa minden húsvétkor és karácsonykor az urbi et orbi áldást osztja a világra.

A Szent Péter Bazilika szépsége, kincsei, műemlékei leírhatatlanok. Ezt látni és érezni kell! Megfoghatatlan, lenyűgöző, méltóságteljes… A legtöbben Michelangelo: Pieta szobra előtt állnak, ami Máriát ábrázolja, aki Jézust tartja a kezében a keresztre feszítés után. S a legfelemelőbb és maradandóbb élmény: Pavol Gajdoš tisztelendő úr szentmisét tartott számunkra a Vatikánban, a lengyel kápolnában. Míg élek, csodálatos áhítat fog eltölteni az emlékére is.

Róma építészetének fénykorát szimbolizálja a háromnyílású Constantinus diadalív és a leghatalmasabb műemlék, a Colosseum. A Colosseum az első ésszerűen megtervezett stabil kőszínház, a gladiátorviadalok színterének műemléke. A rómaiak szerint amíg a hatalmas amfiteátrum áll, Róma is fennmarad.

Róma leghíresebb tere, a Piazza Navona számtalan csodálatos műalkotásával, szökőkútjaival, templomaival és palotáival, a barokk művészet egyik csúcspontja. A rómaiak és a a turisták kedvenc pihenőhelye a Piazza di Spagna nevezetes lépcsősora, valamint a tőle rövid sétára lévő Trevi-kút, melynek központi figurája Neptun, a tengeristen. Aki pénzdarabot dob a Trevi-kútba, az visszatér az örök városba, Fellini “La Dolce vita”-jának híres helyszínéhez. A Tevere folyó kanyarulatán épített hidakon sétálva is meghatározó élményt kapunk a sokszínű fővárosról és annak lenyűgöző látványosságairól.

Most jut eszembe! Nem dobtam pénzt a Trevi-kútba! Ezt a hiányosságot be fog kelleni pótolnom, vissza kell hogy utazzam Rómába, hiszen aki így tesz: „visszatér az örök városba“!

Mgr. Dávid Mónika

MTNyAI Hegysúr

Comments are closed.