farnosť Kostolná pri Dunaji

Rímsko-katolícka cirkev

Posted by marian.jasenovec@eltras.sk on June - 4 - 2015 | Comments Off on Procesia na Božie Telo / Úrnapi körmenet

150604 030Aj tento rok sme zorganizovali procesiu pri príležitosti sviatku Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi vo filiálke Hrubý Šúr. Táto tradícia sa v našej obci začala v roku 2007 a nadväzuje na zvyk Šúranov, ktorí sa v procesii so spevom a zástavami vybrali do Kostolnej, kde sa pripojili k celofarskej eucharistickej procesii. Táto forma vyznania viery bola na dlhé roky zakázaná, veriaci z Hrubého Šúra sa mohli znovu vybrať v procesii do Kostolnej v roku 1990.

Fotky / Fényképek

A pünkösdöt követő tizedik nap az úrnapja, az Oltáriszentség ünnepe. Az úrnapi ünneplés célja kettős: hitünk megvallása, valamint Krisztus felmutatása a világnak és a világ hódolatának kifejezése Krisztusnak.

Az úrnapi körmenetnek egyházközségünkben is hagyománya van. Máig őrzöm a szalagot, amelyet édesanyám vett nekem, hogy a „prosëcció”-n én is vihessem azt. Súrról gyalog mentünk énekelve zászlókkal Egyházfára, hogy részt vehessünk a körmeneten. Majd betiltották a hit megvallásának ezt a nyilvános formáját. Sok év elteltével, 1990-ben, újra előkerültek a zászlók, s nagy örömmel indultunk Egyházfára, hogy részt vehessünk a közös úrnapi körmeneten. Majd 2007-ben jött az ötlet, hogy legyen Hegysúron is körmenet. Azóta minden évben a Szentháromság vasárnapja utáni csütörtökön a súri hívők lelkes csapata nagy örömmel készíti a sátrakat, gyűjti a virágokat, hogy méltóképpen ünnepelje az Oltáriszentséget. Ilyenkor a nagymama szavai csengnek a fülembe: „Az úrnap nagy ünnep. Súron ilyenkor a más vallásúaknál dolgozó napszámost sem küldték ki a gazdák dolgozni a földekre, mivel tudták, hogy milyen ünnepünk van.”

Comments are closed.