farnosť Kostolná pri Dunaji

Rímsko-katolícka cirkev

Posted by marian.jasenovec@eltras.sk on September - 27 - 2014 | Comments Off on Poďakovanie za úrodu / Hálát adtunk a termésért

140927 034Výstava ovocia, zeleniny a kvetov Hrubom Šúre sa už tradične začína požehnaním úrody v sobotu, a v nedeľu sa slávi svätá omša, na ktorej zástupcovia miestnych záhradkárov nesú obetné dary zo svojej úrody na znak vďakyvzdania a prosby o požehnanie. Tento rok na svätej omši bol prítomný vzácny hosť, salezián Jozef Tóth, ktorý slúži ako misionár na ďalekej Sibíri, v Jakutsku. Vo svojej kázni prirovnal úrodu zeme k ovociu vychovávateľskej práci a ovociu misionárskej práce.

Fotky / Fényképek:

Szép hagyománnyá vált Hegysúron, hogy a faluban megrendezett gyümölcs- zöldség- és virágkiállítás szombaton a termés megáldásával kezdődik, a vasárnapi szentmisét pedig hálából ajánljuk fel a jó Istennek a termésért. Ez alkalomból a helyi kiskertészek szervezetének képviselői adják át az áldozati adományokat, melyek között szerepelnek a friss gyümölcsök és zöldségek is. 2014. szeptember 28-án ezen a hálaadó szentmisén vehettünk részt, melyet még ünnepélyesebbé tett a helyieknek oly kedves Tóth József szalézi missziós atya jelenléte. József atya beszédében párhuzamot vont a termésért való hálaadás, az oktató-nevelő munka gyümölcse és a missziós munka gyümölcse között. Természetesen nem maradhatott el egy rövid beszámoló a távoli Jakutföldön évtizedeken át végzett missziós munkáról. A szentmise végén Gajdoš Pál plébános atya megköszönte József atyának, hogy ismét eljött közénk, s terjesztette azt a nyugalmat, amely belőle árad. Kérjük a jó Istentől, hogy kitartó munkája hozzon majd bőséges gyümölcsöt a zord Szibériában! G. Zs.

Comments are closed.