farnosť Kostolná pri Dunaji

Rímsko-katolícka cirkev

Posted by marian.jasenovec@eltras.sk on June - 21 - 2015 | Comments Off on Jubilejná púť do Báču / 300. jubileumi búcsú Bacsfa–Szentantalon

P1080714Z príležitosti 300. výročia krvavého slzenia milostivého obrazu Panny Márie sa konala trojdňová slávnosť v Báči. 21. júna sa na slávnostnej svätej omši zúčastnili aj pútnici z našej farnosti. Zaujímavosťou bolo, že okrem hlavného celebranta kardinála Pétera Erdőa, budapeštiansko-ostrihomského arcibuskupa, boli prítomní traja (arci)biskupi: Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup, jeho pomocný biskup Jozef Haľko a Ján Orosch, trnavský arcibiskup.

Fotky / Fényképek

A bacsfa–szentantali kegykép vérrel könnyezésének 300. évfordulóját háromnapos triduummal ünnepelték június 19-e és 21-e között.  Június 21-én, a vasárnapi ünnepi főpapi szentmise főcelebránsa Dr. Erdő Péter bíboros, prímás volt, aki a szentmise záró áldását és a himnuszokat megelőzően úgy fogalmazott, hogy történelmi pillanatnak vagyunk részesei, hiszen a pozsonyi érsek és segédpüspöke, valamint a nagyszombati érsek mellett ő, az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye érseke is jelen van a szlovákiai magyar kegyhelyen, amely évszázadokon át az esztergomi egyházmegyéhez tartozott.

A szentmisét követően a falun végig szentségi körmenet, a templomban pedig szentségi áldás és ereklyetisztelet volt. A szent ereklye azokat a véres könnyeket tartalmazza, amelyeket 1715. június 19-e és 21-e között a Mária-kegykép könnyezését követően fogtak fel a Győrig, Nagyszombatig és Bécsig terjedő területről érkezett hívők, szerzetesek és a papság jelenlétében.

DR

Comments are closed.